Web Design Responsive/ Creare Site Responsive

Realizare Site Web Responsive

creare site responsive

Ai asteptat vreodata 15-20 de secunde sa se deschida un site? Romania beneficiaza de cea mai buna viteza de internet din lume, si vizitatorii romani sunt obisnuiti cu site-uri rapide. In cazul in care doresti un site cu multiple elemente, animatii flash sau video-uri, trebui sa fii sigur ca este rapid. Noi creem website-uri complexe responsive dar si prietenoase, ce permit o navigare usoara si placuta.

Ce Inseamna Web Design Responsive?

Web Design Responsive prin procesul de realizare site responsive intelegem ca este o metoda de abordare ce sugereaza faptul ca designul unui site web si functionalitatea acestuia trebuie sa se adapteze la mediul, marimea display-ului, platforma, orientarea si cel mai important, comportamentul utilizatorului. In momentul in care utilizatorul trece de la vizualizarea pe un laptop, la un smartphone sau tableta, webdesign-ul ar trebui sa adapteze rezolutia, marimea imaginilor si tehnologiile folosite.

Cu alte cuvinte, prin procesul de realizare website-ul ar trebui sa aibe tehnologia necesara pentru a se conforma preferintelor utilizatoruli. Acest lucru elimina nevoia pentru un design si structura noua pentru fiecare dispozitiv existent pe piata.

In Romania sunt utilizate aproximativ 5.5 milioane smartphone-uri, numar ce va creste la aproximativ 7.5 milioane pana la sfarsitul anului.

Creare Site Web Responsive

Atat idea cat si rolul pentru realizare site web responsive au fost discutate si descrise in prealabil de World Wide Web Consortium (W3C) in iulie 2008 in recomandarea sa "Mobile Web Best Practices" avand subtitlul "One Web".
Aceasta recomandare, desi specifica pentru dispozitive mobile, subliniaza ca este facuta in contextul One Web, si, prin urmare include nu numai experienta de navigare pe dispozitive mobile, ci si pe dispozitive cu rezolutie a ecranului mai mare cum ar fi desktop-ul.
Conceptul One Web face referire la idea de a realiza un “Web pentru Toti” (Web for All) si accesibil de pe orice tip de dispozitiv (Web on Everything).

Responsive Web Design - AVANTAJE

Utilizarea de dispozitive mobile este in crestere, dispozitivele de genul tabletelor si telefoanelor inteligente marindu-si vanzarile in ultimii ani si in acest fel, navigarea pe internet pe astfel de dispozitive a devenit din ce in ce mai comuna. Acesta este motivul pentru care responsive web design a devenit atat de popular, deoarece aceasta este o tehnologie ce propune o solutie web ce permite vizualizarea web atat pe un dispozitiv desktop cat si pe unul mobil.
Cu o singura versiune in HTML5, CSS3 si Bootstrap 4 se acopera toate versiunile de ecran, adica, site-ul web creat va fi optimizat pentru toate tipurile de dispozitive: PC, tablete, telefoane mobile, etc. Acest lucru va imbunatati experienta utilizatorului spre deosebire de ceea ce se intampla cu site-urile fixe atunci cand sunt accesate de pe dispozitive mobile.
In acest fel se reduc costurile de creatie si administrare atunci cand design-ul ecranului este similar pe dispozitive de marimi diferite.

Din punctul de vedere al optimizarii pe motoarele de cautare, ar aparea doar un URL in rezultatele de cautare, prin intermediul carora se sterg redirectarile si erorile ce deriva din acestea. Se evita de asemenea erorile la accesarea site-urilor web, in special de pe social links, adica, de pe link-urile pe care utilizatorii le distribuie pe retelele sociale de genul Facebook sau Twitter si care pot sa sfarseasca eronat, depinzand de link-ul ce a fost copiat (de pe ce dispozitiv a fost copiat) si de dispozitivul de pe care se acceseaza.

Modul de Functionare

Web Design Responsive este posibil datorita introducerii de Media Queries in proprietatile stilurilor CSS3. Media querie-urile sunt o serie de comenzi ce se includ in pagina de stiluri ce face indica documentului HTML5 cum trebuie sa se comporte pe diferite tipuri de ecrane.
Pentru a intelege mai bine aceasta tehnologie, design-ul paginii web, ca si ziarele si revistele, se bazeaza pe coloane. Astfel ca, dupa filozofia design-ului responsive, daca o pagina web la rezolutia de PC (1028x768 px) are 5 coloane, pentru o tableta (800x600 px) ar fi necesare doar 4 si in cazul unui telefon inteligent care are de obicei o latime de 320 pana la 480 pixeli ar folosi doar 3 coloane.

"Creativitatea inseamna a lua elemente cunoscute si a le asambla in moduri unice." - Jacque Fresco